Tuesday, April 21, 2009

kENA TAG!!!!!!!!!!




Dalam kesibukan exam ni aku selitkan beberapa tag yang aku terima.

Tag pertama ni datangnya daripada seorang senior debat aku dari UPSI.

1. Sejauh mana anda kenal saya?

Sejauh 200km sejam.haha kenal? Rasanya tak lah lama dalam beberapa bulan sahaja. Dulu masa sem satu selalu nampak abg Faizi berdebat,jadi mc ngan gila2 sikit bila berkomunikasi. Apa yang penting permulaan perkenalan masa dalam debat perpaduan bila diri terpaksa menyertai pertandingan tersebut atas tiket menyelamatkan upsi dari mengulangi sejarah pulang tanpa bertanding. Yang buat terharu tu bila dapat pujian walau pun merapu dalam pembidasan.

2. Hebatkah saya?

Hebat???? Kalau soal ni tuan badan rasa pa ya??/
Mestilah hebat dalam konteks pengucapan awam dan kepimpinan kalau tak anugerah NC tu mesti saya yang dapat kan.memang hebat n jadi idola aku dalam menjalani kehidupan sebagai mahasiswa.

3. Apa ucapan paling istimewa anda untuk saya?

Terima kasih atas tunjuk ajar yang diberikan dan sesungguhnya jika ditakdirkan kejayan milik diriku tu semua berkat jurulatih seperti anda. Pidato dan debat aku kenali berkat pimpinan anda.

4. Harapan anda bila saya berkarier nanti.
Harapan moga dapat anak yang comel2 macam abg faizi…

5. Adakah anda yakin suatu hari nanti Hairul Faiezi Lokman merupakan menteri sebuah kabinet?

Sangat tidak yakin bab saya yakin abg faizi akan dapat jadi perdana menteri Malaysia yang ke 9 nanti.. ni mengikut ramalan saya sebagai penyokong kempen kelak….
Undilah parti ???????????


P/s abg faizi bila mau bawa kitaorg makan2 kan dah jadi jutawan anugerah NC baru2 ni…






Tag ni datang dari kenalan baruku dalam alam maya blog ini… norhafsham.blogspot.com


sepuluh benda yang aku mahu semasa sambutan ulang tahun....













































p/s terima kasih u norhafsham.blogspot.com. moga ukhwah kita akan lebih kukuh lagi hendaknya...amin




Tag ketiga ni datang dari hafiz. Seorang pendebat dan maharani upsi yang baru

salam.pertamanya. soalan ni tak sesusah exam kot tapi soalan ni buat aku lebih beremosi daripada exam nanti.papun aku jawab tag ni dengan keikhlasan klu itulah yang penulis blog ni mahukan....che.




(1) apakah kata-kata utama yang keluar dari mulut apabila ibu bapa anda muncul didepan mata...

perkataan pertama ialah ya Allah
sebab, aku bersyukur dengan pertemuan ini
tapi klu aku tahu ianya hanya untuk seminggu, aku akan peluk mereka dengan kadar sekejap dan bersama2 untuk solat berjemaah. minta ampun banyak2.
takpun seruan keramat mak ayah....

(2) apakah 5 perkara yang akan anda lakukan apabila berjumpa dengan ibu bapa anda (selama seminggu)...

aduh!!!!tiba2 mau titiskan air mata plak...
1)Bercerita
2)memasak
3}jalan2
4)menangis
5)muhasabah

(3) siapakah yang akan anda peluk dahulu antara ibu dan ayah anda...

mestilah ibu bah...pas tu ayah tak pun kedua2 mak...ayah...kan dah nangis ...

(4) apakah yg kamu fikir perkataan yang akan keluar dari mulut ibu bapa kamu apabila berjumpa dengan kamu....

Alhamdulillah....dah tak nak komen panjang.nak bersendirian sekejap..

P/S fis soryla mula2 aku nak jawab semua tag dalam blog orang yang mentag tapi akhirnya aku tukar fikir atas rasional perkongsian untuk semua. apapun terima kasih banyak sudi mentag.




Tag terakhir ni datang dari Abu Handalah yang kukira sedang mengukir nama dalam arena perdebatan. Tahniah atas kejayaan terpilih mewakili upsi dalam debat integriti baru2 ni. Motif team utama UPSI.



1.nama timangan :

Keluarga n org kampong: emmmm malu plak…..kuding.
Adik2 kesayanganku: abg
Kakak and abg aku: ding
Rizal : udin
makcik n pak cik aku: achok
kawan sekolah: din, abg din
sahabat debat: kama ( bib juddin pencetus nama ni)
sahabat suksis: din debat
ain fathiah and razi: abg polis
yuzuhairi : abg nok
syahirah: abg kamaruddin
cikgu sekolah: kamak


2.insan istimewa dan kenapa dia istimewa.

Pertamanya mestilah Rasulullah walaupun aku banyak melakukan perkara yang bertentangaa ngan sunnahnya namun aku meyanjungnya melebihi diri bab insane Mulia ni banyak berkorban u semua umat manusia dan bawa rahmat seluruh alam ni.

Kedua Mak n ayah bab nilah sumber inspirasiku…
Pernah tekad nak berhenti belajar tapi kena teruskan juga bab mak n ayah taruhkan harapan maklumlah anak emas. Akhirnya aku bo juga ada kat menara mahkota ni.

Ketiganya: adik beradik aku. Sentiasa mesej n call tanya khabar n bagi semangat u teruskan azam jadi cikgu yang berkualiti. Sentiasa doakan aku….rindu ngan c “don” adik bungsu aku….


Keempatnya: sahabat aku kat kampong yang sentiasa memberi kekuatan batin. Bila aku sedih dorang nangis bila aku gembira dorang wat pesta raihkan. Bila aku nak jalan2 hilangkan tension dorang korbankan masa n kami akan round kg sampai tengah malam. (Mustapa, Almu, idin, wan, hamdan, koleng, salamak, reqan, afis, azmil, jabil, rahman dsby.banyak juga pada sahabat kg yang tak tertera namanya jangan kecik hati aku still macam dulu bah)

Kelimanya: sahabat suksis yang tak pernah lekang menasihati u jadi lebih baik tq zarul henry,arif, joe, rahim, mus, peja, bani, syuk, lie, khairul, usup, wan, aziz, afis, kili, faiz, ril, wae,helmy, sarip , sis, sebtuyah, myra, ruzita, quis, nisa, ayu, ema, zu, n semualah sahabat yang berpanas masa kawat dan berjuang u menahan amarah latihan……

Keenamnya: sahabat debat yang banyak beri tunjuk ajar u berdebat terima kasih! Faizi, datu, indra, fazwan, abu hafiz, suhaimi, kaza, hairi, johan, bai, fawiz,kader, faizal razi, mini, bib, matun, nadia2x, syira, aini, ain, syahida dan semua budak debat……

Ketujuhnya: seterusnya sahabat2 seperjuangan PERMAS.hidayat, barak, yus, ali, abu, henry,rasul,norjan,well, wlfred, atan,azid,izat, amar, lee anak ait, lee wah, lim, meor, apek, kili, jimi, mak ju, firdaus, koai, zahran, nuha, eyza,icut, diana, fizi, su, aisyah, jusih, hidayah, umi, ju, nazirah, kak farah, kak diana, kak sam, ina langkawi , ina sp, fatin, sabilah, khairiyah, jerry, huda, and semualah geng2 kat PERMAS.... koranglah nadi aku untuk menimba ilmu di dunia IPT ni.

akhir sekali: kawan seperjuangan dari universiti lain yang sudi beri sokongan u terus menjadi yang terbaik dalam arena pengucapan awam:hamizan utm, adam ump, wan upm bintulu, syafiq upm bintulu, fairuz ums, bob ukm, khalis ukm, zakiah usm,dayah utm, halim usm, sauqi uum, junny utp, myer mmu, kasevan mmu, janipal uthm, dan semua yang menjadi teman u memperbaiki diri di arena ni. InsyaAllah jumpa kat debat Integriti utm…..

3.lagu kesukaan sekarang.
afgan : PadaMu ku bersujud.
kangen band: kembali pulang
Lagu ciptaan sendiri….. 13 buah



4. anda seorang yang?
Entahlah nak kata pa
Tapi nilah perasaan diri u pentafsiran:
Pertamanya: suka makan tapi bila dah terlalu naik kalori badan sanggup tak sentuh makanan
Keduanya: suka perli orang guna ayat kiasan bab dapat tegur sambil gelak2 perli….
Ketiga: kuat marah n sesitif…ni ramai yang tak tahu…. Bila bersendiri kadang2 nak nangis juga bab sedar kelemahan diri di dunia yang fana ni.
Keempat: suka jaga hati org sehingga makan diri sendiri….parah menahan
Kelima: korang tafsir sendiri

p/s: aku sedar akan diri yang lemah namun bukan aset untuk korang mengutuk, aku damba juga doa dan teguran membina agar diri menjadi lebih baik….
jangan senda guraukan kelemahanku kerana aku juga ada madah yang terlafaz dan ada amarah yang mungkin terlepas….
Ada waktunya amarah ni juga membara n mungkin tak terjangka dek korang…geram!!!!



5.benda wajib dalam hendbeg?lelaki dompet.dompet biasa jak
Duit, gambar mak ayah n gambar org lain, kad bank, dan kadang2 kepingan kertas u puaskan hati yang tak berduit…

6.kali terakhir nanges.
semalam. Pasal call mak n ayah. Mak rindu suruh balik dah dekat 2 tahun tak balik…
Ayah plak kurang sihat…
Abg n adik perempuan plak kerja kat tempat org lain…
Adik lelaki wakil sek u bola sepak…
Adik perempuan seorang lagi wakil u nasyid
Adik bungsu manja plak nak aku balik…
Time tiada adik beradik kat umah mak n ayah sedih la
tambah aku call plak semalam so sama2 cair….sedih……


p/s Terima kasih kerana sudi mentag. Lain kali tag lah lagi. Sarylah aku n memang lambat kalau nak jawab tag org….




jumpa lain kali saja.

KEEMPAT2 TAG NI BERI KEKUATAN U AKU CIPTA TAG NANTI LA KORANG!!!!!!


16 comments:

ain fathihah said...

abg polis..

hehe

oh abg polis ku (motif)





suka betul buat entri panjang2..
adeii

puterinurzahra said...

salam aku nak jadi org firsy komen....:)

puterinurzahra said...

ok ni baru komen aku yang betul2...xpasti aku jadi org first ke x..sbb ko kene apprve komen nye...
klu jd first ko kene belanja aku makan tau...

alhamdulillah...din dah pandai eja nama aku...hehe

tapi aku nak tnya boleh? zakiah usm tu dak debat yang kecik2 tu kan...
blog dia http://khairulzakiyya.blogspot.com

ni best friend aku dr matrik sampai sekarang..merangkap sepupu aku la jugak...

kalau dia adalah orngnya...mean ko salah eja nama dia...nama dia "zakia" xde "h" tau...

kali ni aku nak denda ko ape ye....tiru denda Sarjan Misai (SM) boleh...(maaf la rahim, aku gurau jak ni)

ok din...cepat pusing KUO hahahaha..lepas ni xde dah nk pusing kuo pagi2 lepas subuh...

Adi Muslim (I LOVE ISLAM) said...

tag1000x

hihihih

Baginda Reformasi said...

study ke watpe tu?
sila lah melawat kesah di sebalik kekecohan sidang DUN MELAKA yang diwar-warkan media TORTOQ UMNO...
link:
http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/04/lucah-mr-lee-dan-betty.html

Hamba Ilahi said...

ain: motif juga la, memang hobi wat entry panjang2 tapi tak sekerap ain....

nurul: Alhamdulillah aku tak jadi belanja ko makan. teruskan usaha sikit jak lagi nak jadi org pertama yang komen blog aku.heheh
aku akan round kou bila ada masa nanti...garangnya ko


ha betullah org tu....
aku ada video dia sekali nanti aku bagi ko yek....


sorylalla
maybe kelemahan kot....nak eja nama ni..bab masa berkenalan hanya tanya "siapa nama kamu" tak suruh eja pun " sila eja nama kamu????


wakakkak

hafis: nanti kao aku kerjakan time latihan!!!!!!!!!!


baginda reformasi: tq sudi komen. InsyaAllah ada masa saya lawat blog anda k. salam ukhwah

puterinurzahra said...

hmm betul la tu..zakia...
moral of the story: len kali ko tanya org suh dia eja nama dia ek hahahahaha...
mana tau jum[a awek baru msa tauliah suksis nanti...( huhu niat dah salah tu...)

klu ko dah pusing kuo tu kira dah bayar hutang la yer...

sedey nya xdpt la jadi org first..ain cepat sgt komen...

len kali dh send entri baru gtau la kat aku...hehe

handhalah ibnu kamil said...

kuding...opss...

terlepas.

hahahha.

lucu bah ko ni din. eh silap..kama. hehehe.

award aku yg ak bg ko ndak ambik pon.

nak kena neh.
dish3.

Faiezi said...

tq KAMARUDDIN..

MOGA SATU HARI NANTI MANA TAHU, KAMARUDDIN BERGELAR INSAN YANG HEBAT DAN DISEGANI SEMUA.. INSYAALLAH..

ain fathihah said...

to cik nurul


hehehe

sori la, dah jd yg pertama komen pulak...


yes!!

Kulat said...

pergh..din.. penat mata aku nak menatap blog ko lelama.. naseb baik ada gambar ko.. hahhah.. nampaknye..din dah team dengan diva 4 integriti ni.. hahaha.. confrim melatop la ni.. uhhhuh..

P/S : sorry lambat send video.. nanti kat integritila ye..huhuhuh sorry!!

Kulat said...

ni usulnye..

USUL
1.Harga barang tanggungjawab peniaga
2.Wawasan 2020 sukar dicapai
3.Isu rasuah: NGO lepas tangan
4.Mengatasi jenayah kolar putih: kita tidak bersatu
5.PIN: Kita masih kabur
6.Rasuah di Malaysia di tahap membimbangkan
7.Ahli politik telus dalam menangani isu rasuah
8.Sektor swasta : keuntungan mengatasi integriti
9.Politik Malaysia tidak telus
10.Politik wang masih relevan
11.Demokrasi di Malaysia semakin subur
12.Integriti: Penyelesaian kepada krisis ekonomi
13.Sistem pengurusan di Malaysia sudah cekap
14.Politik wang: beri salah tak beri kalah
15.Kurikulum pengajian tinggi berjaya melahirkan modal insan berintegriti
16.Youtube menjejaskan integriti
17.Undang-undang mekanisme terbaik memerangi rasuah
18.Pendidikan integriti lebih berkesan di sekolah
19.Malaysia perlukan indeks rasuahnya sendiri
20.Budaya “blogging” membentuk budaya tidak berintegriti
21.Siaran langsung penuh sidang parlimen perlu
22.TEKAD 2008 hanya tinggal kenangan
23.Insentif yang lebih menjanjikan penjawat awam yang lebih progressif
24.Amalan tadbir urus korporat menjamin kecemerlangan ekonomi
25.Warga tua di malaysia terabai
26.Kerenah birokrasi punca amalan salah guna kuasa
27.Pengurusan tatatertib yang lemah mengakibatkan kemerosotan integriti
penyampaian khidmat awam
28.Piagam pelanggan adalah mitos atau realiti
29.ISO menjamin kualiti perkhidmatan
30.Etika perniagaan bermula dengan pengguna yang bijak
31.Negara maju, remaja berintegriti
32.Peranan masyarakat boleh menyelesaikan jenayah rasuah
33.Rasuah di malaysia: sejauh mana kejayaannya
34.Sistem pendidikan negara menyemai perpaduan kaum
35.Program penerapan modal insan telah berjaya
36.Peguam di malaysia amalkan integriti
37.Politik stabil kerana integriti
38.Sistem penghakiman kita sudah telus
39.Penyelesaian rasuah terletak di tangan masyarakat

Coretan Semalam said...

comeila yang mata bulat besar tu...tak sangka abang Din akan posing macam tu.....hahahahahg

paan said...

gabungan banyak tag.hahaha.xlarat eden nak baca semua.wish peksa je la ye.huhu.aku ngah peksa gak..

kuSut said...

salam...
sahabat lama?
apa khabar dikau...hehee

kelambuharimau said...

pastikan adik dilandasan yang betul

Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template